Baarns Klimaat Akkoord: niet praten maar doen!

Afgelopen donderdagavond 2 november sloten ruim zeventig (lokale) ondertekenaars het Baarns Klimaat Akkoord tijdens een bruisende bijeenkomst met een geweldige opkomst in Bomencentrum Nederland. Voor de echte aftrap van de avond gonsde het al van de plannen en ideeën en werden de eerste handtekeningen gezet.

[slideshow_deploy id=’841′]

Met een filmpje en oprechte oproep van Veerle van Zanten, de 10-jarige VN-kinderambassadeur voor duurzaamheid uit Soest, om alleen nog maar schone energie te gebruiken, opende het programma. Gespreksleider Birgit Oelkers ondervroeg enkele ondertekenaars over hun motivatie om mee te doen en over acties die zij al hebben of willen uitvoeren. Op industrieterrein De Noordschil hebben ondernemers als Jan Nijhof en Sascha Steinfeldt van Inproba ambitieuze en concrete plannen voor de aanleg van honderden zonnepanelen, terwijl Jurgen van der Heijden van AT Osborne onthulde dat het park rond hun karakteristieke pand openbaar gebied zal worden en dat AT Osborne werk gaat maken van een WKO, een warmte-koude opslag.

Madeleine Boerma, voorzitter van EnergiekBaarn, schetste vol enthousiasme in een notendop hoe het akkoord tot stand is gekomen en vooral wat de vervolgstappen zullen zijn. ‘Want het gaat niet om praten, maar om doen.’ Met het nemen van concrete maatregelen, het uitwisselen van kennis, het smeden van allianties en het elkaar enthousiasmeren en ook kritisch durven bevragen werken de ondertekenaars aan een klimaatneutraal Baarn in 2030. De eerste bijeenkomst met alle ondertekenaars wordt eind februari gehouden.

Boris Hocks, stedenbouwkundig ontwerper en oprichter van Posad Spatial Strategies, hield vervolgens een fascinerend verhaal over wat de overstap naar schone energie betekent voor het landschap. Hij gaf, zoals hij het zelf noemde ‘een winstwaarschuwing’ en liet aan de hand van kaartmodellen zien welke impact verschillende duurzame energiebronnen op hun omgeving hebben. Want, zo betoogde hij aan de hand van historische voorbeelden en van toekomstige scenario’s, energiewinning heeft altijd invloed op de vormgeving van het landschap. Bij alles wat je doet, moet je je nu al afvragen wat die nieuwe landschappen over 15 jaar betekenen.

Na een korte pauze volgde de officiële ondertekening van het Baarns Klimaat Akkoord. Namens de ondernemers, overheid en inwoners ondertekenden respectievelijk Toos Verdouw van Natuurwinkel De Smaak Echt, die zich als eerste ondernemer had aangesloten bij het Akkoord, Mariska de Koning wethouder van onder meer Duurzaamheid, én Madeleine Boerma, als voorzitter van de energiecoöperatie EnergiekBaarn. Daarna was het tijd voor de groepsfoto met alle ondertekenaars op een uitpuilend podium.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *