Collectief opwekken

Collectief energie opwekken kan op verschillende manieren, denk aan windmolens en zonnepanelen. Met windmolens houden we ons (nog) niet bezig als EnergiekBaarn, maar wel met manieren om collectief energie op te wekken via zonnepanelen in een zogeheten postcoderoos project.

EnergiekBaarn is concreet bezig om in de tweede helft van 2017 met een postcoderoos project te starten in Baarn. 

Wat is een postcoderoos project?

Een postcoderoos project is een project waarbij zonnepanelen op een dak gelegd worden, waarna de opgewekte energie beschikbaar gesteld kan worden aan derden. Stel een sportcentrum, school, gemeentepand of kerk legt zonnepanelen op het dak en ze hebben niet alle energie zelf nodig. Dan kunnen ze een speciale coöperatie in het leven roepen – in hun eigen postcodegebied.

Met de postcoderoosregeling krijgen lokale bewoners de mogelijkheid gezamenlijk in een coöperatie of vereniging van eigenaren te investeren in duurzame energie. In ruil hiervoor krijgen de deelnemers een korting op de energienota. Deelnemers in een opwek coöperatief zijn tot maximaal 10.000 kWh vrijgesteld van energiebelasting.

De postcoderoosregeling is bedoeld om kleinschalige, duurzame energieopwekking te stimuleren. Lokale bewoners, verenigingen, stichtingen en bedrijven die samen aan de slag willen met duurzame energie in de vorm van een coöperatie, komen in aanmerking voor deze energiebelastingkorting. Wil je deelnemen dan is het van belang dat je woont in het gekozen postcodegebied rondom de locatie waar de panelen liggen.

Voor particulieren en kleine ondernemers

Woon jij in het gekozen postcodegebied, dan kun je lid worden van deze coöperatie en vervolgens panelen “afnemen”. Nu kun je indirect je eigen zonnestroom opwekken. De belastingdienst heeft hier regelingen voor in het leven geroepen. Meer informatie kun je lezen op deze pagina van Hier Opgewekt.

Voor wie is dit interessant? 

Meedoen met een postcoderoos project loont en is interessant voor bewoners die wonen in:

  • een wijk met beschermd dorpsgezicht;
  • een huurhuis;
  • een huis met een rieten dak;
  • een huis met een dak dat teveel schaduw vangt door bijvoorbeeld omringende huizen, bomen of dakkapellen.

 

Heb je interesse?

Word lid voor slechts €10 euro per jaar of schrijf je in voor de nieuwsbrief.

We houden leden en geïnteresseerden op de hoogte van de mogelijkheden. 

 

Voor ondernemers met een aansluiting tot maximaal 3x 80 A

Zowel particulieren als bedrijven kunnen in aanmerking komen voor de korting. Elke ondernemer mag daarbij maximaal 20% van het totale kapitaal van de coöperatie inbrengen. Alleen leden met een zogenaamde kleinverbruikaansluiting ( = een aansluiting met een totale maximale doorlaatwaarde van ten hoogste 3x 80A) komen voor de belastingkorting in aanmerking. We leggen het u graag uit.

 

Voor eigenaren van bedrijfspanden

Heeft u een bedrijfspand met een groot dak en wilt u de mogelijkheden onderzoeken om uw dak beschikbaar te maken voor een postcoderoos project? In 2016 hebben we bijvoorbeeld samen met de Gemeente Baarn Sportcentrum de Trits geholpen bij dit onderzoek. Daar bleek de huidige dakconstructie het niet toe te staan om meer panelen te leggen dan voor eigen gebruik. Bij u kan dat anders zijn en kunt u met uw dak bijdragen aan het verduurzamen van Baarn. Laat het ons hier weten.