Logo Energiekbaarn
Beste reader,
Het logo van Het Baarns Klimaat Akkoord

13 Februari: Eerste halfjaarlijkse werksessie BKA

Dinsdag 13 februari van 17.00 – 20.00 uur vindt de eerste halfjaarlijkse werksessie plaats voor ondertekenaars van het Baarns Klimaat Akkoord in gebouw Het Brandpunt (naast de Paaskerk).

Tijdens deze sessie ligt de focus op de vraag hoe we intenties gaan omzetten in daadkracht om ervoor te zorgen dat Baarn in 2030 klimaatneutraal is. We onderzoeken de belangrijkste clusters zoals woningen, bedrijven, publieke dienstverlening, mobiliteit etc. Ondertekenaars is gevraagd hun voorgenomen (en al gerealiseerde) acties door te geven.

Nulmeting


Om te weten hoever Baarn nog verwijderd is van klimaatneutraliteit moeten we eerst zicht krijgen op de huidige situatie. Daarvoor heeft de gemeente Baarn een nulmeting laten uitvoeren. De belangrijkste resultaten van deze meting worden op deze sessie gepresenteerd.

Ben je al deelnemer aan het Baarns Klimaat Akkoord of zou je alsnog willen ondertekenen? Meld je dan hier aan en kom 13 februari naar Het Brandpunt, Oude Utrechtseweg 4A. Voor een broodmaaltijd wordt gezorgd.

Bijeenkomsten EnergiekBaarn

De op 6 februari geplande LAB-bijeenkomst gaat door omstandigheden niet door. De datum voor de Algemene Ledenvergadering is dinsdag 6 maart. Locatie en verdere informatie volgt z.s.m.
zoutloods-baarn

Zoutloods en zonnepanelen

In 2016 coördineerde EnergiekBaarn het gezamenlijk inkoopproject Baarn Kiest Zon. Dat was voor het plaatsen van zonnepanelen op een eigen dak. De deelnemers installeerden gezamenlijk 1124 zonnepanelen. Omdat niet elk dak geschikt is voor het plaatsen van zonnepanelen, bestaan er ook projecten voor collectieve opwekking van duurzame energie. In Baarn wordt die mogelijkheid nu voor het eerst geboden: inwoners van Baarn en omgeving kunnen een deel kopen van de 1150 panelen op het dak van de zoutloods van Rijkswaterstaat. Deze zoutloods voor het bewaren van strooizout staat naast het afvalbrengstation van RMN nabij de A1. Rijkswaterstaat heeft hiervoor de organisatie 'Onze Zon' in de arm genomen die momenteel actief deelnemers werft.

Dit zonnedak is dus aantrekkelijk voor bewoners die zelf geen zonnepanelen op hun dak kunnen plaatsen, bijvoorbeeld omdat de zonligging of dakconstructie slecht zijn. De coöperatie Onze Zon Baarn regelt het beheer van de zonnepanelen voor de komende jaren. EnergiekBaarn heeft ervoor gekozen geen zakelijke relatie met Onze Zon Baarn aan te gaan, maar is blij met de komst van het eerste collectieve zonnedak in Baarn. EnergiekBaarn onderzoekt in het kader van het Baarns Klimaat Akkoord of er nog meer collectieve zonnedaken mogelijk zijn maar verwacht de komende tijd nog geen aanbod. Het is dus een goed moment om deel te nemen aan het zonnedak op de zoutloods.
korting

10 Procent korting voor het isoleren van uw huis

Het gemeentelijk Duurzaam Bouwloket is een kortingsactie gestart voor woningeigenaren. Tot en met 31 maart 2018 geldt een korting van 10 procent per vierkante meter voor spouwmuurisolatie, dakisolatie en vloer- en bodemisolatie. U kunt bij het Duurzaam Bouwloket terecht voor gratis onafhankelijk advies. De kortingsactie geldt alleen als u een offerte aanvraagt via de actiepagina www.duurzaambouwloket.nl/isolatie. Daar treft u ook meer informatie aan over de actievoorwaarden en de bedrijven die deelnemen aan de actie.
WDS - Baarn

Oproep: nog enkele deelnemers gezocht voor elektrische deelauto

Enige tijd geleden stond in deze nieuwsbrief en in de Baarnsche Courant een oproep aan mensen die geïnteresseerd zijn in het delen van een elektrisch auto in Baarn. Dat leverde een aantal belangstellenden op en deze zijn nu bijna zover dat er in Baarn twee elektrische auto's kunnen worden geplaatst. Er zijn nog slechts enkele deelnemers nodig.

WeDriveSolar (WDS), zoals dit project heet, levert dubbel voordeel op en combineert een auto die rijdt op 100% zonnestroom met het concept deelauto. WeDriveSolar is gestart in de Utrechtse wijk Lombok en draait nu al succesvol in meerdere Utrechtse wijken en in Vianen, Houten en Odijk. Het zou mooi zijn als dit project ook in Baarn aanslaat. De elektrische auto heeft een bereik van 300 kilometer. Je hoeft dus nooit meer te tanken, je rijdt op 100% schone energie en hebt het gemak van een eigen vaste parkeer/laadplek in de buurt.

Heb je belangstelling, wil je er meer over weten? Neem contact op met Jan Tijmen van Loon (jantijmen@tele2.nl, 035-5413187). Voor meer achtergrondinformatie, kijk op: www.wedrivesolar.nl.

Word actief binnen EnergiekBaarn

EnergiekBaarn groeit. Dat is geweldig maar veel werk wordt verricht door een kleine groep enthousiastelingen. Het zou fijn zijn als meer leden zich actief willen inzetten. Heb je een specialisme of een mooi project dat goed past bij EnergiekBaarn, vind je het leuk om te helpen met praktische zaken, ben je geïnteresseerd in een bestuursfunctie of wil je meedraaien in de werkgroep communicatie, meld je dan aan op contact@energiekbaarn.nl. Elke bijdrage is welkom!
facebook twitter website email
MailPoet