Word lid en maak ook je buurman of -vrouw enthousiast voor een duurzaam Baarn en een lidmaatschap van EnergiekBaarn.

ik doe mee!

Lezing Leven zonder Afval & Voorlichting EnergiekBaarn

Dinsdagavond 10 juni, 20.00–22.00 uur in Het Brandpunt, Oude Utrechtseweg 4-A, Baarn

EnergiekBaarn organiseert opnieuw een voorlichtingsavond over hoe je in en rondom je eigen huis eenvoudig zelf energiebesparende maatregelen kunt treffen.

Ditmaal is het centrale thema “Leven zonder Afval” en inwoonster Emily-Jane Lowe-Townley komt dit toelichten. Emily woont samen met haar echtgenoot en 3 kinderen in Baarn en het lukt haar om met haar hele gezin praktisch zonder afval te levenEmily krijgt veel publiciteit en aanvragen om haar levenswijze toe te lichten. We zijn dan ook erg blij dat zij ook bij EnergiekBaarn komt uitleggen hoe dit kan; want alle beetjes helpen om Baarn energieneutraal te krijgen. Hoe minder afval, hoe beter. 

Daarnaast besteden we aandacht aan verschillende acties van EnergiekBaarn zoals de zomerse fotowedstrijd, de start van de spouwmuurisolatie voor leden, de uitkomst van ons onderzoek naar de meest groene energieleverancier in Nederland en meer. 

Entree: gratis voor leden van EnergiekBaarn, €5 euro voor niet-leden.

Word je diezelfde avond nog lid van EnergiekBaarn dan hoef je niet te betalen. Lidmaatschap van EnergiekBaarn is €20 euro per kalenderjaar.

Energiemarkt

Zaterdag 21 juni 10.00-16.00 uur, de Brink, Baarn

Op zaterdag 21 juni staat EnergiekBaarn op de Energiemarkt in Baarn. Van 10.00–16.00 geven we voorlichting en kan iedereen die geïnteresseerd is kennis komen maken. Hoort zegt het voort. We hopen jullie en vele nieuwe gezichten te treffen op de Brink op deze langste dag van het jaar.

Fotowedstrijd "Energie(k) in Baarn"

Bruisend, borrelend, vrolijk, speels, duurzaam, dynamisch.

Welk beeld drukt in jouw ogen typisch Energie(k) in Baarn uit? Leg het vast, stuur of upload je foto voor 15 augustus 2014 naar EnergiekBaarn en maak kans op expositie van jouw foto in de Baarnse bibliotheek, jouw foto op canvas én een leuke prijs!

Kijk voor meer informatie en de voorwaarden op energiekbaarn.nl/fotowedstrijd

Start actie spouwisolatie

Vanaf 10 juni starten we de actie om Spouwmuurisolatie te realiseren voor leden van EnergiekBaarn. We zullen als leden gezamenlijk optrekken bij het onderzoek naar de beste vormen van spouwisolatie. We onderzoeken vragen van leden over hun specifieke gevelsituaties, stellen samen factoren op waaraan offertes moeten voldoen en maken zo de uiteindelijke selectie. Doel is om niet alleen voor de winter van 2014 spouwmuurisolatie te realiseren voor alle geïnteresseerde leden maar om ook een draaiboek te maken waardoor de komende jaren nieuwe leden gebruik kunnen maken van onze opgedane kennis.

Heb je interesse en wil je actief meedoen, kom naar de lezing op 10 juni en schrijf je in. 

Mocht je de 10e verhinderd zijn, stuur dan een mailtje naar contact@energiekbaarn.nl.

Let op: deze actie is voor leden van EnergiekBaarn. Leden hebben gratis toegang tot lezingen, kunnen een beroep doen op de kennis van andere leden en krijgen korting bij gezamenlijke inkoopacties. Ben je nog geen lid dan is dit misschien een heel goed moment om dat wel te worden? Je bent van harte welkom!

 

De tip van Eddy

We hebben een relatief warme winter achter de rug en een lagere energierekening dan we gewend zijn. Daardoor is het verleidelijk om uw woningisolatie niet meer aan te passen. Maar komende winter kan het net zo koud worden als afgelopen winter in Amerika. Degene die zijn woonhuis heeft geïsoleerd zal daar minder van merken dan degene die zijn woonhuis niet geïsoleerd heeft.

Als u de financiële middelen beschikbaar hebt is het advies om niet langer te wachten:

 • om uw buitenmuren, vloer en dak nog deze zomer te isoleren. Dit bespaart gas en maakt uw huis behaaglijker.
 • enkel glas door HR++ buitenbeglazing te vervangen. HR glas isoleert minimaal 5 keer beter dan enkel glas en 2,5 keer beter dan gewoon dubbel glas.
 • zonnepanelen op uw dak aan te brengen. De terugverdientijd is momenteel op 6,5 - 7 jaar, omdat dit jaar de BTW teruggevorderd kan worden.

Met een klein budget kunt de volgende maatregelen treffen om energie te besparen:

 • controleer of alle ramen en deuren voorzien zijn van goede en sluitende tochtstrips. Let daarbij op of het sluitwerk de ramen en deuren goed afsluiten.
 • plaats een losse brievenbus in de voortuin. Door een brievenbus in de voordeur gaat veel warmte verloren.
 • buiten en binnenlampen die veel branden vervangen door LED lampen. De oude lampen niet weggooien maar in ruimten gebruiken die niet regelmatig gebruikt worden, zoals het toilet, kelderkast, schuur en garage.
 • laat uw vijverpomp niet 24 uur per dag draaien. Een pompje van 30 watt kost u al gauw 260 kWh op jaarbasis. Dat geldt ook voor een close-in boiler. Zet deze 's nachts en tijdens vakanties uit. Ook een koelkast kun je gedurende de vakantie leeghalen en uitzetten
 • schoorsteenkanalen die niet meer gebruikt worden aan de buitenzijde afdichten, want hieruit verdwijnt veel kostbare warmte.
 • snoei in het najaar de bomen en struiken in uw tuin, zodat de zon gedurende de wintermaanden vrij naar binnen kan schijnen. Dat is gratis warmte.
 • laat uw c.v. ketel nog voor de winter schoonmaken en controleer of de radiatoren goed aangesloten zijn.
 • vergelijk uw gasverbruik met vrienden en buren, door uw verbruik te vergelijken metMindergas.nl

Wacht niet met het nemen van isolerende maatregelen tot het koud is, maar doe het nu. Hierdoor is de CO2 uitstoot minder en het levert u ruimte in de portemonnee op.

Wordt ook lid van EnergiekBaarn en doe met ons mee om Baarn energieneutraal te krijgen.

Werkgroepen

Wil je meedoen met een van de werkgroepen van EnergiekBaarn? Kom eens vrijblijvend langs bij de bijeenkomst van 10 juni in Het Brandpunt. 

De volgende werkgroepen zijn actief binnen EnergiekBaarn.

Werkgroep Energieverbruik Verminderen

Deze werkgroep gaat o.a. door het geven van voorlichting inwoners van Baarn helpen met het verminderen van het energieverbruik.

Werkgroep Spouwisolatie

Deze werkgroep gaat - als onderdeel van de werkgroep Energieverbruik Verminderen - actief spouwisolatie regelen voor alle leden die dit willen.

Werkgroep Inkoop

Deze werkgroep is al bezig om te kijken bij welke energieleverancier wij een goede win-win deal kunnen sluiten voor onze leden om hun energie af te nemen.

Werkgroep Collectief Duurzaam Opwekken

Deze werkgroep is bezig om te kijken op welke collectief beschikbare daken wij zonnepanelen kunnen plaatsen waardoor leden die niet over een eigen dak beschikken (bijv. huurders) toch duurzaam energie kunnen opwekken en hier hun voordeel mee kunnen doen. Tegelijk werken we zo aan een energieneutraal Baarn! In landelijke publicaties wordt hier ook aan gerefereerd als de actie "postcoderoos".

Werkgroep geldGROENwassen

Deze werkgroep is bezig om een plan te maken om samen met ondernemers in Baarn aan de slag te gaan met een prachtige samenwerking tussen winkeliers en klanten waarbij winkeliers met hulp van hun klanten kunnen investeren in duurzaam ondernemen en klanten korting kunnen krijgen op hun boodschappen. Er is een landelijke actie die geldGROENwassen heet. EnergiekBaarn is bezig om deze aantrekkelijk en makkelijk toepasbaar te maken voor Baarnse winkeliers. 

Werkgroep Laadpalen voor Elektrische Auto’s

Tijdens de feestelijke oprichting werd deze werkgroep ter plekke door leden opgericht. De wens is om meer elektrische palen in Baarn te verkrijgen om het gebruik van elektrische auto’s te stimuleren maar ook te vergemakkelijken.

Werkgroepen Communicatie, Organisatie en Visie

Ook voor ons als coöperatie zelf is het nodig dat we kijken naar hoe we leden kunnen bereiken en werven, hoe we onszelf het beste kunnen organiseren en waar we over 5, 10 of 20 jaar willen staan met EnergiekBaarn. Dus ook hiervoor zijn werkgroepen opgericht.