Word lid en maak ook je buurman of -vrouw enthousiast voor een duurzaam Baarn en een lidmaatschap van EnergiekBaarn.

Agenda

12 maart t/m 3 april: Boekentafel over duurzaamheid

Tijd & locatie: Openbare Bibliotheek Baarn, Hoofdstraat 1

Doel: Baarnse inwoners bewust maken van allerlei aspecten en mogelijkheden rond duurzaamheid, en informeren over en betrekken bij EnergiekBaarn
8 april: Werkgroepbijeenkomst EnergiekBaarn

Tijd & locatie: 20.00 uur, Het Brandpunt, Utrechtseweg 4-A, Baarn

Doel: gezamenlijk met alle actieve werkgroepleden verder werken aan realisatie van plannen om Baarn weer een stapje duurzamer te maken!
ik doe mee!

Inspirerende kennismaking met GeldGroenWassen

Op 18 februari gaven Anne Stijkel en Judith Roodenrijs een mooie, enthousiaste presentatie over het concept GeldGROENWassen aan leden van EnergiekBaarn en aan enkele Baarnse winkeliers die geïnteresseerd zijn in dit idee.

Het concept is kinderlijk eenvoudig. Bij GeldGROENWassen investeert een winkelier in duurzame maatregelen voor zijn winkel. Het geld voor deze investeringen verzamelt hij door de verkoop van kortingsbonnen aan zijn (vaste) klanten. Dat levert driemaal winst op: voor het milieu, voor de klant die korting krijgt en zeker ook voor de winkelier, die zo investeringen in duurzaamheid kan financieren, een lagere energierekening krijgt en klanten aan zich bindt.

Mede dankzij de praktische vragen van de aanwezige ondernemers over de uitvoering van GeldGROENWassen, werd duidelijk dat EnergiekBaarn dit concept eerst nog verder wil uitwerken en bijvoorbeeld wil onderzoeken of ook een collectieve opzet van GeldGROENWassen mogelijk is. Wordt vervolgd….

Wie meer informatie wil, kan contact opnemen met Marjo Stam.

Zie ook geldgroenwassen.nu

Postcoderoos/verlaagd tarief voor collectief opwekken van energie

Op 18 maart gaf Floris Bruning, lid van EnergiekBaarn en expert inzake de postcoderoos, in Het Brandpunt in Baarn een toelichting op het rekenmodel voor postcoderoos-acties. Deze bijeenkomst was in samenwerking met de Natuur- en Milieufederatie Utrecht (NMU) georganiseerd en stond ook open voor andere energiecoöperaties die interesse hadden in de Regeling Verlaagd Tarief Energiebelasting oftewel de Postcoderoos. De belangstelling was groot. Coöperatieleden uit o.a. Soest, De Bilt en Zoetermeer toonden belangstelling.

Duidelijk werd dat de uitvoering van de regeling aardig wat haken en ogen kent en dat er ook vanuit de Belastingdienst nog zaken verhelderd moeten worden. Kort samengevat komt de regeling erop neer dat particulieren, georganiseerd in een aparte coöperatie, aandelen kopen t.b.v. de aanschaf van zonnepanelen op b.v. het dak van maatschappelijk vastgoed (zwembad/scholen/zorginstellingen), een winkel- of bedrijvenlocatie of op een weiland. De opgewekte stroom wordt aan het geselecteerde energiebedrijf geleverd en deelnemers ontvangen een deel van de opgewekte stroom en een aantrekkelijke korting op de energiebelasting. De leden investeren dus en de corporatie is eigenaar.

Floris wil met ons meedenken welke stappen EnergiekBaarn zou moeten zetten om zo’n collectieve zonnepanelenactie in Baarn op gang te brengen. Meer informatie over het rekenmodel is te vinden op: hieropgewekt.nl/kennis/verlaagd-tarief/construct-en-rekenmodule-collectief-lokaal-zon Wie interesse heeft kan contact opnemen met Sander van Veen.

Zie ook hieropgewekt.nl/dossiers/750/verlaagd-tarief

Boekentafel Bibliotheek Baarn

Wie meer wil weten welke mogelijkheden er zijn om duurzamer te leven, maar niet goed weet waar te beginnen, kan de komende tijd eens kijken in de Bibliotheek Baarn. Daar zal van 12 maart tot en met 3 april een boekentafel staan met een collectie boeken over duurzaamheid in allerlei aspecten.

Van besparen, eigen groentes verbouwen, hergebruik tot en met wat meer technische boeken over zonnepanelen en klimaatverandering. De boeken komen uit de collecties van de gezamenlijke bibliotheken Utrecht en zijn te leen voor leden van de bibliotheek. Wie meer wil weten kan contact opnemen met Liesbeth van Dongen.

Zie ook bibliotheekeemland.nl/nieuws/121550.energiek-baarn-en-de-bibliotheek-baarn-werken-samen.html

Bestuur

Achter de schermen is er hard gewerkt om EnergiekBaarn als coöperatie verder op te tuigen. Een huishoudelijk reglement is bijna definitief opgesteld en ook verder werkt het bestuur aan een heldere organisatiestructuur.

De tip van Eddy

We hebben een milde winter achter de rug , zodat uw stookkosten lager zullen uitvallen dan het voorgaande jaar. Dat betekent dat u geld van uw energieleverancier terug krijgt. Dat geld kunt u laten verdwijnen in de huishoudportemonnee, maar u kunt het beter investeren in energiebesparende maatregelen.

Door bijvoorbeeld nu uw spouw te isoleren, uw raamkozijnen te voorzien van HR++ glas, of een nieuwe HR cv-ketel of zonnepanelen aan te schaffen, bent u geheel voorbereid op de komende winter. Want volgend jaar wordt er weer een Elfstedentocht verwacht. U zit er dan warmpjes bij en u zult, zelfs bij stijgende gasprijzen, door de genomen besparingsmaatregelen uw energierekening op peil kunnen houden.

Weet u trouwens dat ook particulieren bij de aanschaf van zonnepanelen de BTW kunnen terugvragen www.milieucentraal.nl/btwzonnepanelen? Heeft u zelf een tip, mail die dan naar Eddy de Ruyter.

Werkgroepen

Wil je meedoen met een van de werkgroepen van EnergiekBaarn? Kom eens vrijblijvend langs bij de werkgroepbijeenkomst van 8 april in Het Brandpunt.

De volgende werkgroepen zijn actief binnen EnergiekBaarn.

Werkgroep Energieverbruik Verminderen

Deze werkgroep gaat o.a. door het geven van voorlichting inwoners van Baarn helpen met het verminderen van het energieverbruik.

Werkgroep Spouwisolatie

Deze werkgroep gaat - als onderdeel van de werkgroep Energieverbruik Verminderen - actief spouwisolatie regelen voor alle leden die dit willen.

Werkgroep Inkoop

Deze werkgroep is al bezig om te kijken bij welke energieleverancier wij een goede win-win deal kunnen sluiten voor onze leden om hun energie af te nemen.

Werkgroep Collectief Duurzaam Opwekken

Deze werkgroep is bezig om te kijken op welke collectief beschikbare daken wij zonnepanelen kunnen plaatsen waardoor leden die niet over een eigen dak beschikken (bijv. huurders) toch duurzaam energie kunnen opwekken en hier hun voordeel mee kunnen doen. Tegelijk werken we zo aan een energieneutraal Baarn! In landelijke publicaties wordt hier ook aan gerefereerd als de actie "postcoderoos".

Werkgroep geldGROENwassen

Deze werkgroep gaat actief met ondernemers in Baarn aan de slag om een prachtige samenwerking aan te gaan tussen winkeliers en klanten waarbij winkeliers met hulp van hun klanten kunnen investeren in duurzaam ondernemen en klanten korting kunnen krijgen op hun boodschappen. Deze actie maakt deel uit van een breder initiatief. Voor meer informatie en een leuk filmpje met uitleg, zie geldgroenwassen.nu.

Werkgroep Laadpalen voor Elektrische Auto’s

Tijdens de feestelijke oprichting werd deze werkgroep ter plekke door leden opgericht. De wens is om meer elektrische palen in Baarn te verkrijgen om het gebruik van elektrische auto’s te stimuleren maar ook te vergemakkelijken.

Werkgroepen Communicatie, Organisatie en Visie

Ook voor ons als coöperatie zelf is het nodig dat we kijken naar hoe we leden kunnen bereiken en werven, hoe we onszelf het beste kunnen organiseren en waar we over 5, 10 of 20 jaar willen staan met EnergiekBaarn. Dus ook hiervoor zijn werkgroepen opgericht.